
Διατροφή και αύξηση γονιμότητας, πώς συνδέονται;
January 20, 2025Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι ένα σύνδρομο με ετερογενές και πολυπαραγοντικό υπόστρωμα.
Χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, η οποία οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης.
Η έλλειψη μπορεί να είναι πλήρης ή μερική ή σχετική.
Ως σχετική χαρακτηρίζεται η έλλειψη ινσουλίνης, όταν, παρά τα αυξημένα επίπεδά
της στο αίμα, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του μεταβολισμού, λόγω
παρεμπόδισης της δράσης της στους περιφερικούς ιστούς (αντίσταση στην ινσουλίνη).
Η κύρια έκφραση της διαταραχής του μεταβολισμού στον ΣΔ είναι η αύξηση των
επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Πάρα πολύ σημαντικό για άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη τόσο του τύπου I όσο και
τύπου II είναι η σωστή διαχείριση της διατροφής τους, το οποίο συμβαίνει μέσω της
διεξαγωγής ενός εξατομικευμένου διατροφολογίου καθώς και μέσω της εκπαίδευσης
τους σχετικά με τη διαχείριση των τροφίμων, πάντα με τη βοήθεια και τη καθοδήγηση
ενός Κλινικού Διατροφολόγου καταρτισμένου για τη Διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Δίνοντας έμφαση στη διατροφική διαχείριση ενός Διαβητικού ανθρώπου παρακάτω θα δώσουμε τα 10 διατροφικά SOS
- Δόμησε έξυπνα ο πιάτο σου !
Το κυρίως γεύμα σου είναι καλό να αποτελείται από καλά λιπαρά , άπαχη πρωτεΐνη.
σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
Παράδειγμα:
ψητό φιλέτο μπακαλιάρου με γλυκοπατάτα ή πλιγούρι και φρέσκια
σαλάτα με λεμόνι.
Tips :
Το λίπος καθυστερεί την κένωση του στομάχου, ενώ οι πρωτεΐνες διεγείρουν
την έκκριση ινσουλίνης και παράλληλα φέρνουν το αίσθημα κορεσμού.
Το παραπάνω γεύμα λοιπόν που προτείναμε έχει σαν αποτέλεσμα την πιο αργή
κένωση του στομάχου οπότε συμβάλει στην πιο αργή απορρόφηση των
υδατανθράκων και επιφέρει μεγαλύτερο κορεσμό.
- Επέλεξε σωστά το φρούτο σου!
Προτίμησε την κατανάλωση φρούτων όχι ιδιαίτερα ώριμων και αν είναι δυνατόν με τη
φλούδα.
Tips:
Η παρουσία κυτταρικού τοιχώματος είναι ένας από τους παράγοντες που
επηρεάζουν το γλυκαιμικό δείκτη, όσο το τρόφιμο επεξεργάζεται αυξάνεται η
γλυκαιμική απάντηση.
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ο τρόπος για να προσδιορίσουμε και να κατατάξουμε τα
τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες ανάλογα με την επίδραση που έχουν στο
σάκχαρο του αίματος 2 ώρες μετά την κατανάλωσή τους.
Παράδειγμα:
Η άγουρη μπανάνα έχει γλυκαιμικό δείκτη 43 ενώ η ώριμη μπανάνα έχει
γλυκαιμικό δείκτη 74 , για αυτό καλό είναι να επιλέγουμε τρόφιμα με χαμηλό
γλυκαιμικό δείκτη .
- Κατανάλωσε λαχανικά στα 2 κύρια γεύματα της ημέρας!
Tips:
τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των τροφίμων,
επιβραδύνουν την πέψη και συνεπώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των φυτικών ινών που θα καταναλωθεί σε ένα
γεύμα τόσο μικρότερη θα είναι η αύξηση του σακχάρου μεταγευματικά.
- Μαγείρεψε σωστά το γεύμα σου!
Πες όχι στα πολυβρασμένα και πολυμαγειρεμένα τρόφιμα.
Tips:
Το πολύ βράσιμο των φαγητών που περιέχουν υδατάνθρακα οδηγεί σε αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη.
Για αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε την συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων
τροφίμων, καθώς τα τρόφιμα που παράγουν οι βιομηχανίες τροφίμων χρησιμοποιούν υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερο γλυκαιμικό δείκτη.
- Αγάπησε το λεμόνι!
Πρόσθεσε ξύδι ή λεμόνι στα φαγητά σου και στις σαλάτες.
Tips:
Η προσθήκη όξινων ουσιών όπως είναι ο χυμός λεμονιού στα φαγητά και στις σαλάτες μειώνει το γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων.
- Δώσε βάση στην ποικιλία του τροφίμου !
Το κοινό λευκό ρύζι έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από ότι το Basmati.
Tips:
Αυτή η διαφοροποίηση σχετίζεται με τη διαφορετική περιεκτικότητα των ρυζιών σε αμυλόζη.
Για αυτό το λόγο δεν αρκεί μόνο να υποδείξουμε την ποσότητα ή τον τρόπο
παρασκευής αυτών των τροφών αλλά σημαντικό είναι ένας εξειδικευμένος Κλινικός
Διατροφολόγος να διευκρινίσει και ποιες ποικιλίες είναι ενδεδειγμένες, με σκοπό να
υπάρξει η μικρότερη επίδραση στις τιμές της γλυκόζης ενός διαβητικού.
- Παίξε με το γλυκαιμικό δείκτη!
Καλό είναι να μάθεις συνδυάζεις τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με τρόφιμα
υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σε ένα γεύμα.
Παράδειγμα:
Αν το κύριο γεύμα σου είναι γιαχνί πατάτες συνδύασέ το με μια μεγάλη μερίδα πράσινης σαλάτας.
- Απόφυγε την κατανάλωση ζάχαρης!
Προτίμησε ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ( πχ σακχαρίνη, στέβια κ.α) καθώς δεν αποδίδουν
και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα οπότε μπορούν να
καταναλωθούν από άτομα με διαβήτη.
- Περιόρισε την κατανάλωση χυμών!
Συγκεκριμένα καλό είναι να αποφεύγονται οι συμπυκνωμένοι χυμοί.
Tips:
Πρόκειται για χυμούς που διαλύονται σε νερό πριν από την κατανάλωσή τους και είναι πολύ πλούσιοι σε ζάχαρη.
Για το λόγο αυτό είναι μια κατηγορία χυμού που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με διαβήτη, εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις που οι χυμοί αυτοί είναι «χωρίς ζάχαρη», οπότε μια μέτρια κατανάλωση δεν θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στη ρύθμιση του ατόμου με διαβήτη.
- Μείωσε ή απέφυγε τελείως τη χρήση καπνού!
Tips:
Με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της ελληνικής διαβητολογικής εταιρείας του 2024, μέσα στους τρόπους αντιμετώπισης που προτείνονται για ένα διαβητικό είναι η παρότρυνση μη χρήσης τσιγάρου και άλλων προϊόντων καπνού συμπεριλαμβανομένου όμως και των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Όσα έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα για να μπορέσουν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα και να σημειωθεί μείωση και ρύθμιση του σακχάρου σε έναν Διαβητικό, πρέπει να εφαρμοστούν σε ένα εξατομικευμένο διατροφολόγιο το οποίο θα έχει ως στόχο τη μείωση του σωματικού λίπος αυτού του ανθρώπου.