
Ορμόνες και Διατροφή
January 19, 2025
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης
February 22, 2025Διατροφή και αύξηση γονιμότητας, πώς συνδέονται;
Ότι τρώμε είμαστε … κάτι το οποίο φαίνεται να επηρεάζει και την ποιότητα ωαρίων και σπέρματος
Η ποιότητα των τροφων που προσλαμβάνουμε σχετιζεται αμεσα με την γενική κατάσταση της υγείας μας.
Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό είναι κατανοητό.
Αυτό που πολλές γυναίκες, ωστόσο, δεν γνωρίζουν είναι ότι, τόσο οι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι όσο και η γονιμότητα, βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την υποκείμενη υγεία. Αυτό σημαίνει πως, όταν δεν τρεφόμαστε σωστά, η γονιμότητα κλονίζεται.
Το σώμα μας αντιδρά στους περιβαλλοντικούς παράγοντες και αυτό περιλαμβάνει και το φαγητό που προσλαμβάνουμε στο πιάτο μας.
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών συχνά οφείλεται σε αντίσταση στην ινσουλίνη και στην κυτταρική φλεγμονή, καταστάσεις που και οι δύο επηρεάζονται από την διατροφή μας.
Γνωρίζουμε ότι τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και η ζάχαρη αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, τροποποιούν δυσμενώς τους κυτταρικούς δείκτες φλεγμονής και επηρεάζουν τις τιμές των γεννητικών ορμονών, την ωοθυλακιορρηξία και την ποιότητα των ωάριων στη γυναίκα.
Οι γυναίκες οι οποίες καταναλώνουν ελάχιστη ποσότητα θρεπτικών τροφών στην καθημερινότητά τους, εμφανίζουν πολύ συχνά αμηνόρροια (απουσία εμμηνορρυσιακών κύκλων) επειδή το σώμα αισθάνεται πως δεν λειτουργεί σε ένα ασφαλές πλαίσιο, με επαρκής πηγές θρεπτικών ουσιών, ώστε να τεκνοποιήσει.
Οι γυναίκες με ενδομητρίωση επίσης εμφανίζουν επηρεασμένη την ισχύ του ανοσοποιητικού τους συστήματος και αυξημένους δείκτες κυτταρικής φλεγμονής στο σώμα τους, στοιχεία που γνωρίζουμε ότι συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με προβλήματα υπογονιμότητας.
Νέες μελέτες δείχνουν οτι το μικροβίωμα (η αποικία των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο γαστρεντερικό σύστημα), μπορεί να διαφοροποιηθεί εάν συνυπάρχουν συνθήκες όπως η ενδομητρίωση και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, και πώς και για τις δύο συγκεκριμένες καταστάσεις, η φλεγμονή ξεκινάει στο γαστρεντερικό σύστημα και μπορεί να επηρεαστεί από τις ουσίες με τις οποίες τρέφεται το μικροβίωμα.
Η κατανάλωση επίσης μη επεξεργασμένων τροφών με πολλές φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά και επαρκείς πρωτεΐνες, είναι σημαντική για να βελτιώση την υγεία του μικροβιώματος, μειώνοντας παράλληλα τη φλεγμονή, ενισχύοντας την ισχύ του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος, οδηγώντας τελικά σε υγιείς ωοθυλακιορρηξιες και ποιοτικότερα ωάρια.
Η ποιότητα του σπέρματος επίσης επηρεάζεται από διαιτητικούς παράγοντες, με πολλές μελέτες να αποδεικνύουν ότι η φτωχή δίαιτα σε φρούτα και λαχανικά, η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπαρών, όπως είναι τα τηγανητά, μπορούν να μειώσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος.

Συνεπώς αν θέλουμε να βοηθήσουμε ένα ζευγάρι να τεκνοποιήσει σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε πέρα από τη διατροφή της μητέρας και στην διατροφή του μελλοντικού πατέρα
Για να μπορέσεις να αυξήσεις τη γονιμότητα σου μέσω της διατροφής ακολούθησε τα παρακάτω tips:
Πρόσθεσε στη καθημερινότητα σου :
- Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και όσπρια
- τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά, όπως λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς
- τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά και άπαχα γαλακτοκομικά
Συγκεκριμένα :
Προσπάθησε στο πιάτο σου να υπάρχει ο συνδυασμός υδατάνθρακα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ( πχ βρώμη, ψωμί ολικής, πλιγούρι),
ικανοποιητική ποσότητα άπαχης πρωτεΐνης ( πχ αυγό) αποφεύγοντας την υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, δίνοντας έμφαση στη φυτική πρωτεΐνη και στη συμπληρωματικότητα αμινοξέων ( πχ φακόρυζο)
και κάτι φρέσκο ( φρέσκια σαλάτα ή φρούτο) ιδίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα οποία θεωρούνται ευεργετικά, καθώς είναι πλούσια σε φολλικό οξύ, στοιχείο απαραίτητο για την αύξηση της γυναικείας γονιμότητας
Παράδειγμα πρωινού:
Αντί να επιλέξεις γάλα με δημητριακά: Προτίμησε γιαούρτι με βρώμη ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να κρατήσεις τα επίπεδα ζαχάρου σταθερά και θα πετύχεις ορμονική εξισορρόπηση
Επίσης σημείωσε σταδιακή απώλεια βάρους ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο θα σου παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά
Και περιόρισε τη κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ
Ιδιαίτερη έμφαση από τους άντρες χρειάζεται να δοθεί σε συστατικά όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, και το λυκοπένιο, καθώς αποτελούν σύμμαχο της γονιμότητας των ανδρών.
Επίσης η λήψη σεληνίου και ω-3 λιπαρών μπορεί να αυξήσει την κινητικότητα του σπέρματος.
Οι άνδρες μπορείτε να βρείτε τις βιταμίνες C και E στα εσπεριδοειδή, στο ελαιόλαδο και στα λιπαρά ψάρια, τον ψευδάργυρο στα οστρακοειδή και το λυκοπένιο στην τομάτα. Όλα αυτά ενισχύουν την κινητικότητα, την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα του σπέρματος, όπως επίσης και την τεστοστερόνη, σημαντικό στοιχείο για τη γονιμοποίηση.
Σημαντικό για την αύξηση της γονιμότητας πέρα από την καταλυτική δράση της διατροφής είναι να αντιμετωπίσουμε το σύνολο αιτιών υπογονιμότητας γι’ αυτό το λόγο ένας κλινικός διατροφολόγους είναι απαραίτητο να συνεργάζεται με έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο!