
Νιόκι Πατάτας
May 6, 2024
ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ – Τομέας Υγείας & Αθλητισμού
May 18, 2024Πολλοί με ρωτάτε πως διαμορφώνω το πιάτο μου κατά την έξοδο μου για φαγητό 🍛 Σας βάζω αναλυτικά τα βήματα παρακάτω
Πώς να διαμορφώσεις το πιάτο σου για ισορροπημένη διατροφή
Η σωστή διαμόρφωση του πιάτου μας είναι σημαντική για να εξασφαλίσουμε μια ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη θρεπτικά συστατικά και σωστές αναλογίες.
Ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες, μπορούμε να δημιουργήσουμε γεύματα που μας βοηθούν να διατηρούμε την υγεία μας και να απολαμβάνουμε ποικιλία γεύσεων.
-
Γεμίστε το μισό του πιάτου με σαλάτα: Για να προσθέσουμε φρέσκια βιταμίνη και φυτικές ίνες στη διατροφή μας, το μισό πιάτο πρέπει να γεμίζει πάντα με σαλάτα. Μπορούμε να επιλέξουμε διάφορα λαχανικά, όπως μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, καρότο ή μπρόκολο, ανάλογα με την εποχή. Είναι σημαντικό να προσέξουμε τη ποσότητα του ελαιόλαδου ή των σαλτσών που χρησιμοποιούμε, καθώς αυτές προσθέτουν θερμίδες. Αν η σαλάτα συνοδεύεται από κάποιο ντρέσινγκ ή σως, φροντίζουμε να είναι σε μικρή ποσότητα για να μην παρακάνει την περιεκτικότητα σε λιπαρά.
-
Το υπόλοιπο μισό του πιάτου: Το άλλο μισό του πιάτου το χωρίζουμε σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, το 1/4 του πιάτου, γεμίζουμε με υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για ενέργεια. Επιλέγουμε υγιεινές πηγές όπως ψητές πατάτες, ρύζι ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης ή ακόμη και τηγανιτές πατάτες, αν θέλουμε μια πιο παραδοσιακή γεύση, αλλά προσέχουμε τη συχνότητα κατανάλωσης τους.
-
Άπαχο κρέας ή πρωτεΐνη: Το υπόλοιπο 1/4 του πιάτου γεμίζουμε με άπαχο κρέας, όπως ψάρι, κοτόπουλο, μοσχαρίσιο ή χοιρινό. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, καθώς και για τη γενική ευημερία του οργανισμού μας.
Έτσι, δημιουργούμε ένα ισχυρό και ισχυρά θρεπτικό πιάτο με ισχυρή ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Εσύ ήξερες πως να διαμορφώσεις το πιάτο σου με αυτές τις αναλογίες για καλύτερη υγεία;